Bedre sundhed gennem bevægelse

Flere undersøgelser beviser, at der er en sammenhæng mellem fysisk inaktivitet og dårlig sundhedstilstand.

Overlevelseschance ved alle sygdomme i relation til antal timer, man sidder

Forskerteamet fra "Pennington Biomedical Research Center" beviser i en undersøgelse, at det har en negativ indvirkning på sundheden, hvis man sidder meget. Langtidsundersøgelsen med over 17.000 undersøgelsesdeltagere viser, at det at sidde øger risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme og andre lidelser. Selv ved de fysisk aktive undersøgelsesdeltagere fandtes denne sammenhæng. Denne iagttagelse er betydningsfuld, fordi den dokumenterer, at det ikke er muligt at kompensere for lang tids passiv sidden med lejlighedsvis sportslig aktivitet.

Moderat bevægelse er således en ekstremt vigtig faktor for et sundt liv i det moderne samfund.

Her kan du læse undersøgelsen "Sitting Time and Mortality from all Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer"  PDF (1.1 MB)

© MEDICINE AND SCIENCE IN SPORTS & EXERCISE, 2009

Bedre sundhed gennem bevægelse

Fysiologer, som beskæftiger sig med årsagerne til overvægt, hjertesygdomme og diabetes, har fundet ud af, at cirkulationen af det fedtabsorberende enzym lipase hæmmes, når man sidder. Hvis man derimod står, intensiveres muskelaktiviteten, og fordelingen af enzymet i kroppen fremmes. Lipase stimulerer nedbrydningen af fedt og kolesterol. Undersøgelser viser, at man forbruger glukosen i blodet, når man står, hvilket nedsætter risikoen for diabetes.

"At sidde inaktivt indebærer en lumsk fare, fordi folk ikke ved, at det er en sundhedsmæssig risiko", forklarer Marc Hamilton, professor ved Pennington Biomedical Research Center.

Mange mennesker lider af det metabolske syndrom, som forårsager fedme, diabetes og hjertesygdomme. Biomedicinske forskere mener, at årsagen til den hyppige forekomst af det metabolske syndrom skal findes i, at vi sidder for meget.

Mange undersøgelser viser, at hyppigheden af hjertesygdomme, diabetes og overvægt fordobles eller sågar tredobles, hvis man sidder meget ned. Ifølge professor Hamilton er enzymet lipase én af årsagerne. Enzymet er kun aktivt ved fysisk aktivitet og forbrænder fedt i musklerne. Når man sidder, er enzymet inaktivt. "Fedtet vil da cirkulere med blodet, ophobes og kan tilstoppe arterier", forklarer professor Hamilton. Dette tydliggøres af et enkelt eksperiment. En person fik udtaget plasma efter at have spist. Første gang spiste siddende personen, hvilket gav en uklar plasmaprøve. Anden gang spiste person det samme måltid stående, hvilket gav en klar plasmaprøve.

"Hvis jeg selv kan bestemme, om jeg skal stå op eller sidde ned og spise, vil jeg vælge at stå", siger Hamilton, som udskiftede sin kontorstol med et gåbånd. Er du endnu ikke parat til at tage dette skridt? "Det er lige så sjovt at stå op på sidelinjen og se dine børn spille", siger Hamilton. Eller gør din daglige "siddetid" kortere ved ofte at indlægge pauser i arbejdet, hvor du står eller går nogle skridt. Eller rejs dig op, når du taler i telefon eller ser tv.

Det hjælper også at stå op, hvis du skal tabe dig. Et menneske forbrænder i gennemsnit 60 kalorier ekstra i timen ved at stå op. "Undgå stolen, så ofte du kan", lyder Hamiltons råd. En yderligere fordel ved at stå er, at det forbedrer den gode kolesterolværdi. Niveauet af det gode kolesterol reduceres med 22 procent, når du sidder ned.

© American Institute of Physics series, 2008

Her kan du se et interview med professor Hamilton

Takket være kyBounder kan du ubesværet udføre siddende aktiviteter stående og i bevægelse. Det bløde, elastiske fjederunderlag kyBounder kan nemt integreres i hverdagen: når du stryger, når du arbejder på computeren, eller når du ser tv.

kyBounders bløde, elastiske struktur animerer især fod- og benmuskulaturen til fin, permanent aktivitet for at holde balancen og bevare en god kropsholdning. Det skaber et enestående bevægelseskoncept, som virker målrettet på de dybtliggende muskellag. Den intramuskulære koordination og sensomotorikken trænes uden øvelser, og uden at du skal bruge ekstra tid på det.