The man behind MBT and kybun shoes

A short story of how everything began

Iværksætteren og kybun-opfinderen Karl Müller

Historie
Karl Müller blev født i Roggwil/TG i Schweiz i 1952. Efter at have studeret til maskinkonstruktør på ETH Zürich rejste Karl Müller i 1979 til Sydkorea. Først studerede han på stipendium ved Seoul National University. Syv måneder efter han gik i gang med studierne blev den koreanske præsident Park myrdet, og universiteterne blev lukket på grund af månedlange massedemonstrationer.

Karl Müller opdager den indre iværksætter
På grund af dette intermezzo i 1980 leder Karl Müller efter noget at lave i Korea. Han finder et udækket marked og stifter sit første firma, som importerer schweiziske specialiteter til hoteller. I de følgende år opbygger han 12 virksomheder i Korea. Han åbner restauranter, sælger tekstilmaskiner og importerer som den første forhandler ski til Korea. Alt, hvad han beskæftiger sig med, bliver en succes.

Succeser og fiaskoer
Prisen for hans succes rammer ham hårdt, for han bliver udbrændt. For at blive rask igen sælger Karl Müller i 1990 alle firmaer og vender tilbage til Bodensee i Schweiz. Han køber en bondegård og bliver selvforsynende i 10 år. I denne periode opretter han et privat værested for narkomaner som "non-profit"-organisation. Efter 3 år har han ikke flere penge, og Karl Müller begynder at køre på ugentlige markeder.

Begyndelsen på MBT
I Korea opdagede han de positive egenskaber ved lerjorden. Når vandet langsomt løber hen over markerne, er jorden blød og elastisk og meget behagelig at gå og stå på. Han får idéen til MBT som en gave fra himlen. Han forsker og udvikler dette koncept alene.

I 1997 lancerer Müller MBT -skoen og revolutionerer med "rullesålen" skoindustrien. Skoen med rullesålen kan anvendes til terapeutiske formål og kopieres i dag af over 100 skoproducenter over hele verden.

kyBoot – den nye generation (fra MBT til kybun)
Karl Müller forsker videre i, hvordan han kan imitere den behagelige rismarksfornemmelse. Den bløde, elastiske sål skulle egentlig have været den næste MBT-generation. Da hans minoritetspartner imidlertid ville holde fast ved den runde sål, valgte man i fælles forståelse i 2006 at gå hver til sit. Videreudviklingen resulterede i det nye mærke kyBoot. I 2007 stifter han firmaet kybun AG og begynder udviklingen af kyBoot og andre kompletterende produkter.

kybun-bevægelseskonceptet
KyBoot udgør sammen med det bløde, elastiske fjederunderlag kyBounder og det bløde gåbånd kyTrainer kybun-bevægelseskonceptet.

Ifølge den schweiziske avis SonntagsZeitung er Karl Müller en af de mest innovative iværksættere i Schweiz, og han har sat dybe aftryk med sine design.